I hagan til Skredsvig

Tirsdag 17. juli skulle Ann, Jorun og I til Madonnastatuen inne i Trillemarka. På vei dit, med bil, begynte det å regne. Så kom det lyn og torden. Vi ventet på bedre vær, men det kom ikke. Etter en stund kjørte vi ned igjen til Eggedal og tok turen opp til Hagan til Skredsvig. Merkelig, men det er første gang Jorun og I er der. Vi ble ikke med på guiding, men kikket bare litt rundt omkring og gikk på den franske Café 1889 og spiste medbrakt niste, drakk kaffe (kjøpt), snipper (kjøpt) og deilig Crépes med bær (kjøpt). Hyggelig og informerende guide (Vilde) fortalte litt, selv om vi ikke betalte for det. Overveier og bli Venn av Hagan. En tur i/til Hagan anbefales i alle fall!

LITT HISTORIE:
Hagan er et av landets best bevarte kunstnerhjem fra gullalderen i norsk malerkunst. Her bodde maleren Christian Skredsvig (1854–1924) i 30 år.
Skredsvig var i sin glanstid den mest berømte maler av de norske i Paris. Han vant den høyeste utmerkelsen, gullmedaljen, på Salonen i Paris i 1881 for sitt store maleri av en fransk bondegård, Une ferme a Venoix som ble innkjøpt av den Franske stat. Skredsvig bodde seks år i Paris før han flyttet hjem og til gården Fleskum i Bærum.
Det var Skredsvig og hans første kone Maggie Plahte som var vertskapet på gården under den kjente Fleskumsommeren i 1886. Skredsvig begynte på skissene til Seljefløyten denne sommeren og malte det ferdig i 1889. Seljefløyten fikk rosende omtale og ble en publikumssuksess. Han ble tildelt den franske æreslegionen og fikk den store ære å bli jurymedlem for verdensutstillingen i Paris, hvor han selv fikk stille ut tre store malerier blant andre Monte Aventino, som ble innkjøpt av slottet i Norge. På Salonen stilte han ut Villa Bacciochi som ble innkjøpt av Musee du Louvre.
I 1894 ble Skredsvig skilt fra Maggie Plahte og flyttet opp til Eggedal. Han hadde tidligere vært i Eggedal på studiereise med Harriet Backer, Gerhard Munthe og Ernst Josephson. Skredsvig ble svært betatt av landskapet, som med sin vide utsikt kan få enhver nasjonalromantiker til å synge «Ja vi elsker».
Skredsvig kjøpte plassen Hagan høyt oppe i bakkene. Først ominnredet han låven til ateliér, og etter hvert ble huset utvidet, slik at det kunne tjene som familiebolig, for på nabogården Berg møtte han Beret som ble hans andre kone og sammen fikk de fire barn.
Med alle påbyggene ble huset svært personlig og er i seg selv en oppdagelsesreise verdt. Skredsvig tegnet selv huset og deltok i byggingen.
Både huset og interiøret har stått urørt siden Chr. Skredsvig og hans familie bodde der. På veggene henger hans egne og kunstnervenners malerier og tegninger, til sammen ca. 150 originalarbeider.

Du kan hverken kjøre eller gå feil…
Bare herlig… Crépes med sesongens bær – det er bringebær og jordbær inni…!
Hagan ligger høyt og fint. Flott utsikt!
Små og store bilder preger Skredsvigs Hagan.
Jorun og Ann er imponert over den flotte og velholdte Hagan.