Tre liter småglass

Publisert den

I går var vi på hyggelig Fjellro-besøk. Hos Gro og Knut Bråthen. Vi var bedt til kl. 12.00. Bjørg og Håkon Rørvik var også der. Det samme var Wenche og Sverre Berg og Mette og Morten Smeberg. Pluss en tre liter med Lysholm Linie. Den hadde karane begynt på kl. 07.47 samme dag. Herregud!
Det ble mye aktiviteter utover dagen. Pilkast, hesteskokasting, skyting, og andre ting. Artig. Så ble det ertesuppe. Herlig. Fjellro er en veldig fin og koselig hytte. Inn Slokoveien, med en gang til venstre etter bommen…. Det sies ingen ting om innholdet på tre-literen ble borte i løpet av kvelden!
Tusen takk for oss.

Håkon, Bjørg, Knut, Gro, Jorun, Wenche, Sverre, Mette og Morten.

Ringspill. Vanskelig. Sverre, Gro, Mette og Bjørg.

Pilkast. Vanskelig. Vind. Litt for varmt. Gro, Wenche, Håkon, Jorun og Morten.

Sverre holdt godt tak i treliteren.

Vinnerlaget. Grunn: Juks og fanteri… Jorun, Wenche, Håkon, Knut og Morten.

Håkon så seg ikke berga. Småglassa var ikke store nok…

…. og da går det jo som det går!

Jorun og Mette venter på ertesuppa!

Den kom kjørende i ei trillebår fra naboen!

Nå er det mat og drikke. Igjen. Uansett: Nydelig ertesuppe!

Litt historie…
Året er 1807. Briggen ”Throndhiems Prøve”, eid av familien Lysholm, kommer hjem til Norge fra seilas til De østindiske øyer. På dekket, den samme lasten med norsk akevitt som da skipet dro. Umulig å selge, sa kapteinen. Sjokket kom da noen åpnet et fat for å smake: Elegante, velbalanserte og velsmakende dråper som lignet lite på det rå brennevinet som i sin tid forlot Trondhjems havn. Jørgen B. Lysholm må ha grunnet lenge på forvandlingen. I 1840 hadde han funnet ut av det: Det var da han første gang tilbød sin Lysholm Linie Aquavit på markedet. Edel vare, modnet på langfart til den andre siden av kloden.

Siden har den gylne drikken fortsatt å seile. I dag er Lysholm Linie Aquavit Nordens eldste akevittmerke, og det begeistrer stadig flere med sin unike og komplekse smak av karve, anis, eik, sherry, krydderier. 

Til enhver tid er et tusentall gamle sherryfat, fylt av førsteklasses akevitt, på seilas jorden rundt. Fortsatt som dekkslast, men nå på moderne norske linjeskip. Fra Oslo havn til Bremerhaven, til Washington, Sydney, Singapore. Gjennom Panama-kanalen til De karibiske øyer, til europeiske byer og tilbake til Oslo. 32 havner på 120 døgn, og to ganger over ekvator, selve ”linien”. 

Imens utretter de langsomme skiftningene i temperatur og luftfuktighet, de ustoppelige bevegelsene fra bølger og vind, sine stille mirakler i dekkslasten. Smaker av sherry og eik skilles sakte men sikkert ut fra fatenes treverk og over i brennevinet, hemmelighetsfulle prosesser som ingen helt forstår går sin gang. Helt til Lysholms Linie Aquavit er tilbake hos Arcus på Gjelleråsen, klar til tapping, og med den helt spesielle smaken man bare finner hos fullbefaren vare. En karakter som ennå ingen har klart å gjenskape på en enklere måte.