Ferie i leid bobil

Stadig flere leier bobil i ferien. Mange av leiekundene ender opp med å kjøpe sin egen. FOTO: COLOURBOX

Mange nordmenn leier bobil i ferien. De fleste velger lette modeller, som kan kjøres med vanlig førerkort.

– Utleiemarkedet har vokst betydelig de siste årene. Mange vil teste ut bobillivet på denne måten. Det kommer også et stort antall bestillinger fra utenlandske turister som vil oppleve Norge på kryss og tvers, sier Leif Terje Hansen, konsernsjef i Ferda.
Selskapet er en av landets største bobilforhandlere, men tilbyr også utleie, i hovedsak gjennom deleierskap i McRent, som er en del av det tyske Erwin Hymer Group.
– McRent er ledende i Europa på dette området. I Norge har omsetningen økt med 50 prosent bare det siste året, og antall utleiebiler har passert 120. Seks av Ferdas egne avdelinger besørger utleie, og melder om høy etterspørsel i årets feriesesong, sier Hansen.
Det mest vanlige er å leie en bil med totalvekt inntil 3500 kilo, som kan kjøres på ordinært førerkort og kan være registrert for inntil seks personer.

Mange tilbydere

Også Norges Caravanbransjeforbund (NCB) har registrert at aktiviteten er høy i leiemarkedet.
– Minst tre profesjonelle utleieaktører driver virksomhet i Norge, og mange av de norske forhandlerne har dette som tilleggstjeneste. I tillegg har privat utleie fått et visst omfang, sier Geir Holm, generalsekretær i NCB.
Utleiesesongen utvides dessuten ved at mange utenlandske turister benytter bobil for å få tilgang til spesielle opplevelser i Norge, ifølge Holm.
– Særlig gjelder det interessen for å få se nordlyset, som innebærer stor bobil-etterspørsel utover høsten og vinteren nordpå.

Leier før de kjøper

Mange bobilforhandlere tilbyr avslag i prisen hvis kundene kjøper egen bobil etter først å ha leid en stund.
– De har ønsket å legge til rette for at flest mulig kan få prøve moderne camping før de investerer i en egen hytte på hjul. På den måten har leiemarkedet blitt en viktig inngangsport til å eie selv, sier Holm.
Det er gjerne nyere og velutstyrte modeller som tilbys i det profesjonelle utleiemarkedet.
– Hos oss er bobilene sjelden mer enn halvannet til to år gamle. De skal være i topp stand og ha det utstyret som trengs. Det gir best utgangspunkt for en vellykket ferie, og øker sannsynligheten for at kunden senere går fra å leie til å ville eie, sier Leif Terje Hansen i Ferda.