Julemåneden

November er historie. Julemåneden desember har tatt over. På Haglebu er det blitt vinter. Det ligger seks-syv cm snø på bakken og det er like mange kuldegrader. Været skifter kraftig. Tåka kan ligge tett og massiv. Dagen etter er det knallvær. Det biter i kjakene hvis du er ute litt lenge.

Det begynner å bli så mye snø at det er vanskelig å gå med vanlig skotøy. Vi befinner oss i skjæringspunktet fottøy og ski. Men med halvhøye støvler går det fint uten ski. Overalt. Det er det som er som fint med denne årstiden. Terrenget stopper deg ikke. Du trenger ikke veier eller stier. Barfrosten holder deg, stort sett.

Vi har hatt noen fine turer på fjellet den siste tiden. Startet turen fra Trollbu. I helgene har vi møtte mange. Det har vært folksomt i fjellet til tider. Veldig fint å se så mange som kommer seg ut. Og i alle aldere. Det er også fint.

Vi er på Trollbu mesteparten av tiden. Det passer bra nå som vi står midt oppe i denne pandemien. Drammen er jo blitt verstingen i klassen. Skummelt at det skal være slik. At folk snart begynner å bli desperate. Av munnbind og avstand og at man ikke kan trene og at man ikke kan møtes for å drikke øl. Ikke får man se fotball og ikke blir det mer internasjonalt topplangrenn. I alle fall ikke sett med norske øyne på en god stund. Verden kneler på mange måter under trykket av Covid-19. Til og med Donal T. ser ut til å ha resignert. Det er blitt stille. Vi unders på hvordan alle politiske satirikerne skal drive med etter hvert…

Vi må til Drammen minst en gang hver tredje uke. Da får jeg Immun-terapi behandling. Men det går greit. Det tar ikke mer enn ca. tre timer hver gang. Så blir det å ordne andre ting i byen samtidig. Det må planlegges. Det er blitt masse nett-besøk hos diverse leverandører av julegaver. Nesten alle gavene vi skal handle i år er handlet via nettet. Veldig kjekt. Her må det også samles opp og hentes neste gang vi skal til byen. Alt handler om logistikk i disse dager.

Det er førjulstid. De beste dagene i jula. Det begynner å krible litt etter både mølje, ribbe, pinnekjøtt, rakørret og lutefisk. Det vil stå på menyen framover. Alt sammen. Vi har forresten hatt varmrøkt krydder-laks fra Gardskjøkkenet i Fausa-dalen. Dette er mer enn ett herremåltid. Kjell, du er bare så god og dyktig!

Julebaksten er unnagjort. To slag. Det holder. Berlinerkranser og brune pinner. Søtt og godt. Veldig søtt forresten. Men det er jo jul bare en gang i året. Vi tåler det. Og julepynting. Litt, men ikke mye. Grill-hytta har fått lys. Og nissefar må settes ut i påvente av grøt og andre godsaker. Juletre blir det også. Forhåpentligvis. Skal finne et mini-tre og sette litt lys på. Ute. Orker ikke tre inne. Setter det slik at det kan glanes på fra vinduet.

Julestresset er fraværende i fjellheimen. Det blir uproblematisk å komme i mål til jul. Stresset vil ligge i om vi skal være sammen med våre kjære eller ikke. Kan vi feire jul sammen med noen i det hele tatt? Kommer nissen…. våger han det…. med eller uten munnbind. Uansett må vi ta vare på hverandre og holde ut.

Skrivende juleklemmer fra Trollbu, det er lov!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.