Mellbystrand

Her om dagen var vi fem dager i Mellbystrand.
En herlig by på den svenske vestkysten. Ikke langt fra Halmstad og Båstad.

Vi var på besøk hos Greta og Sven Sjödahl. Kjørte sammen med Gro og Knut. Bjørg og Håkon kom etter.
Været var upåklagelig, stemningen høy og inntrykkene mange og positive. Herlig stred å feriere.
Vi syklet og vinglet oss fra på fine, asfalterte og brede veier uten trafikk i det hele tatt.
Vertskapet var supert og inntrykkene mange. Tiden gikk i uvanlig høyt tempo og vi skulle hjem alt for tidlig. Noe ganske sikkert ikke vertskapet var helt enige i. Vi må bare takke så mye for skyssen (45 mil hver vei) og oppholdet. Vi hadde det som grever. Hjertelig takk for fine dager. Klippet meg hos en frisør, fikk jeg også gjort…

Like greit å klippe fra det berømte nettet. Litt historie og geografi hører med.
Det kommer her…

Väster om Laholm ligger Mellbystrand, precis vid Laholmsbukten, har cirka 2 040 invånare och är mest känd för sin närhet till en av Sveriges längsta sandstränder (12 kilometer). På sommaren välkomnas alla turister som kommer för att njuta av sol och bad. Med den lagstadgade semestern (år 1938) kom ett intresse för att bygga sommarstugor så i dag består stora delar av bebyggelsen fortfarande av fritidshus. Mellbystrand har också blivit en attraktiv plats för året-runt-boende.

Populär badort

Populariteten som badort kom i slutet av 1800-talet. År 1881 började Ångbåten Laholm trafikera Lagan och transporterade bad- och nöjeslystna till Åmot i norra Mellbystrand. Där mötte en hästskjuts upp som tog dem vidare till de små fiskartorpen längs stranden. År 1910 gick det att, för första gången i Mellbystrand, njuta av uppvärmt havsvatten och tångkurer i det nya badhuset, dåtidens spa.
Strandhotellet stod klart år 1927 och var ett återkommande sommarnöje för societeten med bland annat tedans och uppträdanden. I dag har hotellet och restaurangen gått igenom en total renovering och restauration där man förenat det moderna med det historiska.

Hökafältet

Entrén vid Hökafältet har blivit en populär samlingspunkt. Det finns ett antal bänkbord utplacerade som är att populära att sitta och fika vid, utegym, grillhus och toaletter. Här är det alltid liv och rörelse. På Hökafältet finns ett antal markerade slingor. Blå slinga 2,5 km, gul slinga 4 km, röd slinga 6 km och grön 3 km.

Vackra Lagaoset

Vid Lagans mynning eller Lagaoset är intresset för sportfisket av lax och havsöring stort. Naturen här är föränderlig med de strandsporrar, som bildas när havsströmmarna får utloppet att sakta flytta sig norrut. En vacker plats att besöka och kanske prova på kitesurfing!

Service i Mellbystrand

Sommarparadiset Mellbystrand är uppbyggt kring turismen. För att tillmötesgå de många besökarna och de fast boende finns bland annat restauranger, affärer, köpcenter, turistboende, förskola, skola och äldreomsorg. Orten bjuder också på många utomhusaktiviteter förutom havsbad till exempel äventyrsgolf, minigolf, boule, poolbad, surfcafé, motionsslingor, tipspromenader och en strandnära mountainbikeled.